top of page

Tip 5 : Lenteschoonmaak in je darmen

Maak een sopje van water en zeep en we kunnen beginnen aan de lenteschoonmaak in ons huis. Maak nu een sopje van water en vezels, en je kan tegelijkertijd lenteschoonmaak houden in je eigen lichamelijk huis, met name om je darmen eens grondig te kuisen 😊.


De darmen gaan we niet kuisen met zeep maar wel met vezels. En hoe meer vezels we eten, hoe beter onze darmen gekuist worden. Maar wat zijn die vezels nu? Lees je even mee? Ik doe heel erg mijn best voor een eenvoudige uitleg 😉.


Voeding bevat koolhydraten, eiwitten en vetten. Onze dunne darm zal over een lengte van 6 meter deze elementen uit de opgegeten voeding halen om ze verder op te nemen in ons lichaam. De dunne darm slaagt er echter niet in om ‘alles’ uit de voeding te halen! Een aantal mini plantendeeltjes die we mee naar binnen spelen zijn namelijk onverteerbaar, waardoor ze in de darm blijven. Deze mini plantendeeltjes noemen we dus de ‘vezels’ (oftewel: onverteerbare koolhydraten).


Het fantastisch leuke aan deze vezels is dat ze tijdens hun ritje door de darm-autostrade de taak uitvoeren van een zogezegde borstelmachine. De vezels zijn dus de borstels van je darmen. Ze houden je darmen proper.


Voldoende vezelrijke producten eten is voor de gemiddelde Vlaming niet eens zo moeilijk, want we zijn goede broodeters en vezels zijn overvloedig aanwezig in volkoren graanproducten. Kies dus de bruine pistolet in plaats van de witte en bruin brood in plaats van wit brood 😉.

Verder halen we veel vezels uit peulvruchten, noten, (zoete) aardappelen en vooral uit groenten en fruit. Beiden bevatten nauwelijks calorieën maar zitten wel boordevol voedingsstoffen als vitamines, mineralen en vezels.


Streef daarom naar 2 keer 200 gram groenten per dag. Eet bijvoorbeeld een slaatje bij de lunch, groenten bij het avondeten en soms tussendoor als snack. Fruit(sla) als tussendoortje kan de zin in zoet minderen. Ook een handjevol noten mag af en toe op het menu staan als alternatief voor een snack.


Let wel dat je voldoende water drinkt, want de vezels slorpen veel water op om zo de schoonmaak in je darmen te kunnen doen om uiteindelijk, na een kort ritje van 1,5 meter door de dikke darm, gemakkelijk alles te kunnen lozen… je weet wel waar 😉.


Beste groetjes,

Inge


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page